V šmarskem domu upokojencev število okuženih narašča

Po zagotovilih DEOS bo objekt zgrajen po najnovejših smernicah za izgradnjo domov za starejše in bo bistveno presegal trenutno sprejete tehnične normative. (foto: Pexels.com)

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah so včeraj testirali 31 zaposlenih in pet stanovalcev, okužbo z novim koronavirusom pa so potrdili pri štirih stanovalcih, vsi testi zaposlenih so bili negativni. Število okuženih stanovalcev se je glede na soboto povečalo za štiri. Skupno število okuženih je zdaj 18.

Kot je za STA danes povedala tiskovna predstavnica šmarske občine Sergeja Javornik, novih vročičnih stanj pri stanovalcih ponoči ni bilo, vsi oboleli so relativno stabilni in pod stalnim nadzorom zdravnika. Zaposleni redno obveščajo svojce, vsem stanovalcem v domu omogočajo tudi telefonsko komuniciranje.

Oboleli stanovalci so izolirani v ločenih prostorih, ki so urejeni v skladu z navodili. Organizacijo dela in ureditev prostorov je posebej pohvalil tudi infektolog z ljubljanske infekcijske klinike.

Danes v domu, v katerem imajo 197 stanovalcev, za katere skrbi več kot 100 zaposlenih, dela tudi osem zaposlenih iz celjske bolnišnice s svojo opremo.

Šmarska občina je sicer z najmanj 41 okuženimi eno od žarišč okužbe z novim koronavirusom v državi. Predsednik vlade Janez Janša se je v soboto popoldne srečal z županom Matijo Čakšem in člani občinskega štaba civilne zaščite. Kot je dejal, je prišel, da se z razmerami seznani iz prve roke.

Janša je dejal, da ga za Šmarčane ne skrbi, ker se bodo znali organizirati. Prosil pa je, naj šmarska občina svoje izkušnje v soočanju s koronavirusom deli z vso Slovenijo.

STA