Tudi vi počnete to napako? Dodajate mehčalec temu perilu? Nikar

(foto: Freepik.com)

Mnogi radi uporabljamo mehčalec pri pranju perila v pralnem stroju, je odličen, ker odišavi in zmehča. A kljub temu obstajajo določena oblačila, pri katerih se mehčalca ne priporoča, saj lahko naredi več škode kot koristi.

Kdaj mehčalca ne smemo uporabljati?

Mehčalec ni priporočljiv pri pranju športne opreme. (foto: Freepik.com)

Pri oblačilih in drugih kosov tkanine iz mikrovlaken
Tkanine, narejene iz mikrovlaken so zelo obstojne in imajo to lastnost, da dobro vpijajo tekočino. A če jih peremo tako, da dodajamo tudi mehčalec, bomo s časoma izničili njihovo učinkovitost.

Športna oblačila
Športna oblačila so prilagojena močnejšemu potenju in narejena iz materialov, ki odbijajo dežne kaplje, ščitijo pred vetrom. Narejena so tako, da vpijajo znojenje, hladijo, ščitijo. Mehčalec pa lahko poškoduje tovrstne tkanine in zato izgubijo svojo funkcijo.
Športna oblačila zato perite v stroju ločeno od drugih, s posebnim praškom, namenjenim le njim.

Delovna oblačila
Podobno kot športna, so tudi delovna oblačila narejena iz tkanin, ki ščitijo pri delu, so nevnetljive, ščitijo pred poškodbami, itd. Če pri pranju le teh uporabljate mehčalec, bodo izgubila svojo funkcijo.

Vzglavniki
Glavna lastnost vzglavnika je dobra vpojnost vlage. Če pri pranju vzglavnikov dodajate mehčalec, bodo izgubili svojo funkcijo.