Toplejši dnevi kličejo: »Vsi ven na vrt!«

(foto: Freepik.com)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano spodbuja prebivalce Slovenije, ki imajo možnost za obdelavo vrtov, gredic in njiv, naj to v čim večji možni meri izkoristijo. Obdelovanje gredic, vrtov in drugih primernih površin, omogoča preskrbo z nekaj domače zelenjave, začimb in dišavnic. Za setev ali sajenje uporabite zdravo in kakovostno semena ter zdrave sadike. Med rastjo bodite pozorni na rastlinske bolezni in škodljivce. Odstranjujte obolele rastline. Delujte naravi prijazno, z uporabo čim manj kemičnih sredstev. Spremljajte napovedi opazovalno napovedovalne službe (prognostična obvestila), svetujejo na ministrstvu.

Tudi hrana, pridelana na vaših vrtovih, je pomembna. Pri obdelovanju površin in oskrbi rastlin med rastjo opazujte svoje rastline in bodite pozorni na rastlinske bolezni ter škodljivce. Če opazite spremembe, po potrebi ukrepajte. Največkrat je dovolj že, da odstranite obolelo rastlino, vendar je ne odvrzite na kompost, ampak v ustrezen zabojnik za odpadke. Učinkovito je tudi, če obolele rastline uničite s sežigom. Večje žuželke in polže lahko odstranite ročno. V Sloveniji se je v zadnjih letih na novo pojavila škodljiva stenica, marmorirana smrdljivka, ki jo je težko zatirati, saj na vrtove stalno priletava iz okolice. Škodo lahko preprečite s prekrivanjem rastlin, npr. z agrokopreno, saj na ta način stenicam otežite dostop do rastlin.

Obdelovalna površina, kjer lahko pridelujete, je lahko majhna ali velika, pomembno je, da vas delo na vrtu veseli in da delujete naravi prijazno, z uporabo čim manj kemičnih sredstev (gnojil, škropiv). Če jih že uporabljate, morajo biti to registrirana sredstva. Strogo upoštevajte tudi navodila za njihovo uporabo.

Foto: Pexels.com

Pri setvi in sajenju rastlin upoštevajte pravilo, da le kalivo in zdravo seme ter zdrave sadike dajejo zdrav, kakovosten in dober pridelek. S tem prispevate tudi k manjšemu obremenjevanju okolja. Tudi sosedu podarite le seme, ki je prejšnje leto zraslo na zdravi in vitalni rastlini. Tako bodo vrtovi bogatejši za nove vrste ali sorte rastlin in ne za nove bolezni in škodljivce.

Zdrave rastline so vir življenja, delovanja ekosistemov ter varnosti in zagotavljanja hrane – varujejo okolje, gozdove, biotsko raznovrstnost ter zmanjšujejo učinke klimatskih sprememb.

Vrtnarite! Tudi z zdravimi domačimi pridelki z naših vrtov boste prispevali k premagovanju trenutne krize.