Tega niste vedeli – teh živil ne dajajte v hladilnik

Kako pogosto očistite hladilnik? (foto: freepik.com)

Nekatera živila, ki jih vsi hranimo v hladilniku, vanj ne spadajo. Veliko bolj obstojna so namreč na sobni temperaturi. Preberite, katera ne sodijo v hladilnik!

Pekoče omake

Verjeli ali ne, pekoče omake lahko hranite kar na sobni temperaturi na temnem mestu. Tako bodo imele rok trajanja tudi do treh let!

Krompir

Hladne temperature na krompir vplivajo negativno, zato ga hranite na sobni temperaturi in na temnem mestu. Tudi plastična vrečka ni dobra za shranjevanje krompirja.

Kruh

Če boste kruh hranili v hladilniku, se bo ta veliko hitreje posušil. Hranite ga v bombažni vrečki ali posodi za kruh.

Česen in čebula

Tudi česen in čebula ne spadata v hladilnik. Hranite ju v mrežasti vrečici, v papirnati vrečki na temnem mestu. Pomembno pa je, da ni zraven krompirja, ki spušča vlago in pline, ki pospešujejo gnitje čebule in česna.

Paradižnik

Paradižnik ne sodi v hladilnik. Bolj se bo obnesel na sobni temperaturi, nikar pa ne v plastični vrečki.. če je potrebno, ga hranite v papirnati vrečki.

Citrusi

Tudi citrusi se najbolje obdržijo na sobni temperaturi. Hranite jih na suhem in temnem mestu.  Če jih postavite v hladilnik, postanejo manj sočni, brez okusa in trdi.

Sveže začimbe

Tudi sveže začimbe bodo hitreje ovenele in izgubile okus, če jih boste hranili v hladilniku. Najdlje časa jih boste ohranili sveže, če jih boste dali v vazo, negovali tako kot rezano cvetje.