Pravilo 5 sekund

(foto: Pexels.com

Kako s preprostim pravilom prelisičimo možgane, da se namesto pasivnega razmišljanja spravimo v akcijo?

Mel Robbins je pravilo odkrila v obdobju svojega življenja, ko je bila globoko depresivna, apatična in uročena z navadami, ki niso prinašale spremembe na bolje. Vsak večer je morala nekaj spiti, da se je boljše počutila.

Sanjala je o drugačnem življenju, v katerem so vse njene težave čudežno izginile. Takoj ko se je zbudila, pa se je že soočala z resničnostjo, ki je ni mogla prenesti.

Njene težave niso tako drugačne od tistih, s katerimi se prej ali slej vsi srečamo. Mel je bila stara 41 let, brezposelna, finančno na psu, otepala se je težav z alkoholom in niti malo ni verjela, da bo z možem sposobna rešiti težave. Bolj ko je razmišljala o položaju, v katerem je bila, bolj jo je bilo strah.

»Vedeti, kaj je treba narediti, ni dovolj za spremembo.«

Razmišljanje je produkt našega uma. Če smo osredotočeni na težave, ki nas pritiskajo, jih naše razmišljanje še bolj napihne. Zato postajamo vse bolj negotovi in nemočni. Vedela je, kaj bi morala početi, oziroma kaj bi lahko počela, da bi bilo bolje, ampak preprosto se ni mogla spraviti v akcijo, pa čeprav je šlo za malenkosti: pravočasno vstajanje, manj popivanja in boljša skrb zase.

Težave so se ji zdele tako velike, da ji je bilo vsako jutro težko sploh zlesti iz postelje. Večino dni je bila utrujena. Ves čas je pritiskala gumb za dremež in vse težje je vstajala iz postelje.

»Sprememba zahteva početje tistega, kar se zdi težko in grozljivo. Sprememba zahteva pogum in samozavest.«

Takrat še ni vedela, da je obtičala v »zanki navade«, o čemer zelo podrobno piše znanstveni raziskovalec Jose Dispenza v knjigi Odvadite se biti to. Gumb za dremež je tolikokrat pritisnila, da se je ustvaril nevronski spomin v možganih, ki ga imenujemo navada, in že je delovati avtopilot vsako jutro, ko je ura zazvonila.

Vsem nam je znana situacija, ki jo je imela tudi Mel Robbins: »Jutri se bom spremenila. Jutri se bom zbudila prej. Jutri bom drugače gledala na vse skupaj in se bom malo bolj potrudila. Odšla bom v fitnes center. Prijazna bom do moža. Zdravo bom jedla. Ne bom toliko pila. Jutri bom takšna, kakršna hočem postati v prihodnosti!«

Navdih za pravilo 5 sekund je dobila v TV reklami, ko se je na zaslonu pojavila podoba rakete ob izstrelitvi. Slišala je petsekundno odštevanje 5, 4, 3, 2, 1, raketoplan pa je vzletel.

Kako pravilo deluje?

Ne glede na vse, kar se ji je v tem obdobju življenja dogajalo, je globoko v sebi hotela spremembo na bolje. Želela si je tako, kot si vsi mi želimo, ljubeč odnos s partnerjem. Hotela je biti finančno varna. Nikakor se ni želela počutiti kot najslabša mama na svetu. Hotela je spet biti srečna in ponosna nase.

Pravilo 5 sekund je postal njen sprožilec, da se je odvadila pritiskati na gumb za dremež. Kasneje je izvedela, da gre za zelo učinkovito metakognitivno tehniko, ki ji je pomagala spremeniti prav vse v zvezi z njenim življenjem, delom in občutkom, kdo je.

Z odštevanjem damo možgane v drugo prestavo. Opustimo privzeto razmišljanje in »vzpostavimo nadzor«, kot temu pravijo psihologi. Štetje odvrne našo pozornost od izgovorov in usmeri naše misli v novo smer. Pravilo 5ih sekund je »sprožitveni ritual«, ki spodbudi predfrontalno skorjo. Tako pomaga spremeniti vedênje.

Kaj lahko spremenimo s pravilom »5 sekund«?

Z njim lahko spremenimo svoje vedênje

S pravilom se lahko pripravimo do tega, da ustvarimo nove navade, se odmaknemo od uničevalnih navad in obvladamo veščino samonadzorovanja, tako da bolj premišljeno oblikujemo odnose s samim sabo in drugimi.

Uporabljamo ga lahko za ukrepanje z vsakdanjim pogumom

Pravilo nam pomaga, da odkrijemo pogum, ki ga potrebujemo, da se lotimo novih in neznanih stvari. Pravilo šibi nezaupanje vase in krepi samozavest.

Z njim lahko obvladujemo svoje misli

S pravilom lahko prekinemo tok negativnih misli in neskončnih skrbi. Resnično lahko opustimo navado, delati si skrbi in premagamo kateri koli strah. Ko obvladujemo svoje misli, lahko razmišljamo o stvareh, ki nam vzbujajo radost, namesto da se osredotočamo na negativne. Prav to je najučinkovitejša oblika uporabe pravila.

Kako začeti?

Preprosto začnemo odštevati: 5, 4, 3, 2, 1. Štetje nam bo pomagalo, da se osredotočimo na cilj in odvrnemo pozornost od skrbi, misli in strahov v naši glavi. Takoj ko pridemo do »1«, se zganemo. To je vsa umetnost.

S pravilom 5ih sekund preprosto postanemo bolj učinkoviti. Just do it! 5, 4, 3, 2, 1 Akcija! »Nič ne bo delovalo, če ne boste delovali vi,« je rekla že Maya Angelou.

O Mel Robbins

Mel Robbins je podjetnica in ena od najbolj zaželenih motivacijskih govornic na svetu. Njeno Pravilo 5 sekund je izšlo leta 2017 in takoj postalo mednarodna uspešnica. Bila je peta najbolj brana knjiga na Amazonu in je do zdaj prevedena v 31 jezikov. Njene govore na TEDx si je ogledalo več kot 16 milijonov ljudi. Več o Mel na: www.melrobbins.com.

Povezava do knjige Pravilo 5 sekund: https://www.primus.si/pravilo-5-sekund/

www.primus.si

Pravilo 5 sekund, pripravila Mirela Smajić