Pepelnična sreda prinaša 40 dni posta

Nič več dobrot, danes se prične post. (foto: Freepik.com)

Pustnemu veseljačenju in uživanju mastne hrane bo sledilo 40 dni posta, ki se v Katoliški cerkvi začenja z današnjo pepelnično sredo kot priprava na veliko noč. Slovenska karitas pa bo začela tradicionalno preventivno akcijo 40 dni brez alkohola, ki bo tokrat potekala pod naslovom Za zdravje in zdrave odnose.

40 dni brez alkohola
Slovenska karitas skupaj z Agencijo za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net že 15. leto spodbuja k udeležbi v omenjeni akciji, v kateri sodelujejo tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje, zavoda Varna pot in Vse bo v redu, katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, društvo Žarek upanja, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov in Društvo abstinent. Kot gost se jim bo letos pridružil Družinski inštitut Bližina. Podrobnosti tokratne akcije bodo predstavili na današnji novinarski konferenci.

Prekomerno pitje uničuje skupnosti ter vodi v zasvojenost, revščino, nasilje in trpljenje, so izpostavili. Alkohol po njihovih besedah botruje tudi tretjini vseh nesreč s smrtnim izidom.

Bolnikom se post odsvetuje
V postnem času naj bi se verniki tudi z delnim odrekanjem hrani, predvsem mesu, notranje prenovili. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa pogosto opozarjajo, da je treba pri postu upoštevati, v kakšni kondiciji je naš organizem. Bolnikom odsvetujejo post, ker bi jim stradanje lahko povzročilo dodatne težave pri okrevanju.

Značilna postna jed so preste
Sicer pa so značilna postna jed preste. V visokem srednjem veku so jih oblikovali kot štručke s kratko zavihanima konicama, v novem veku pa se je pojavila paličasta oblika, zvita v obliki črke B ali številke osem. Do 19. stoletja so bile v navadi le med družbeno elito, odtlej pa so jih nudili zlasti v gostilnah.

Kjer se strogo držijo izročila, na pepelnico ni več sledi pusta. Ponekod pa se bo danes s pogrebom oz. pokopom pusta odvil še sklepni del pustnih prireditev, tako denimo v Cerknici, Kostanjevici na Krki in v Mozirju.

Povzeto po STA