Park vojaške zgodovine prinaša vpogled v nacionalno in svetovno zgodovino

Foto: Park vojaške zgodovine

Park vojaške zgodovine je hitro razvijajoče se muzejsko turistično središče, umeščeno v kompleks nekdanjih pivških vojašnic. Obiskovalcem je v muzejski postavitvi na ogled bogat nabor vojaške tehnične dediščine, ki prinaša edinstven vpogled tako v nacionalno kot svetovno zgodovino. Poleg tankovske, artilerijske in letalske zbirke s svojimi dimenzijami in zgodbo navdušujejo tudi muzejski »XXL« eksponati – parna lokomotiva iz obdobja druge svetovne vojne, helikopter Mil Mi-8 in skrivnostna diverzantska podmornica P-913 Zeta. Z obiskom njene notranjosti se odstre tudi večini nepoznano življenje in delo podmorničarjev pod morsko gladino. Dragoceni primerki vodijo vse do razstave o prelomnem obdobju rojstva naše države, kjer so predstavljeni nekateri najpomembnejši družbeni in politični mejniki v zgodbi slovenske osamosvojitve od začetkov razpada Jugoslavije pa do razglasitve samostojne Slovenije. Razstavo dopolnjuje zbirka tankov, oklepnikov in drugih vozil iz desetdnevne vojne za Slovenijo.
»Kot sodobno muzejsko središče Park vojaške zgodovine ponuja še mnogo več – muzejsko restavracijo, dobro založeno muzejsko trgovino, počivališče za avtodome ter več prijetnih sprehajalnih in pohodnih poti. Zaradi dragocenih novih pridobitev in zagona dodatnih vsebin se je Park vojaške zgodovine v zadnjih letih razvil v največji in enega najbolj obiskanih muzejskih kompleksov na Slovenskem,« je povedala Lorena Iskra iz Parka vojaške zgodovine.

Kako do Parka vojaške zgodovine?
Obiskovalci, ki se na ogled Parka vojaške zgodovine pripeljejo iz ljubljanske smeri, ob prihodu v Pivko nadaljujejo vožnjo po glavni cesti do konca naselja in nato naprej pod železniški most. Park vojaške zgodovine zagledajo že takoj po prvem ovinku ob glavni cesti na levi strani, kjer lahko parkirajo na urejenem brezplačnem parkirišču. Do Pivke je mogoče dostopati tudi z vlakom, pri čemer od pivške železniške postaje do Parka vojaške zgodovine vodi urejena in označena pot (okvirno 15 minut hoje).

Namenjen je vsem generacijam
Park vojaške zgodovine s tehnično zbirko nacionalnega pomena in raznovrstnimi razstavami nagovarja najširši krog obiskovalcev, od otrok do starejših generacij. Pestre muzejske vsebine k obisku ne pritegnejo samo ljubiteljev vojaške zgodovine in tehnične dediščine, ampak vse pogosteje tudi tiste obiskovalce, ki se želijo podrobneje poučiti o pomembnih poglavjih iz naše preteklosti.

Izberete lahko samostojni ogled ali ogled v spremstvu vodiča
Obiskovalci lahko Park vojaške zgodovine obiščejo vse dni v letu (z izjemo božiča in 1. januarja) in si ga ogledajo tako ob individualnem postanku kot v sklopu organiziranih skupinskih obiskov.
Individualni obiskovalci med samostojnim ogledom trajanje in vsebine muzejskega postanka prilagajajo svojemu zanimanju, medtem ko muzejsko izkušnjo zaključenih skupin celostno zaokroži poučna vodnikova razlaga, začinjena z marsikatero zanimivo zgodbo iz konteksta muzejskih eksponatov.
»Ob predhodnem dogovoru je ogled v spremstvu vodnika razpoložljiv tudi individualnim obiskovalcem,« pojasnjuje Iskra.

Časovni okvir muzejskega postanka krojita zlasti zanimanje obiskovalcev in čas, ki ga imajo na voljo. V povprečju se ogled zaključi v od dveh do treh urah, vendar se čas ogleda pri obiskovalcih, ki jih zbirke še posebej pritegnejo, pogosto še podaljša.

Ugodnosti za upokojence
Upokojenim obiskovalcem Parka vojaške zgodovine je tako v sklopu individualnih ogledov kot pri skupinskih obiskih ob plačilu vstopnine na voljo upokojenska vstopnica z ugodnejšo ceno za ogled muzeja.
Ob četrtkih upokojencem pri nakupu vstopnice nudijo še dodatnih 20 % popusta.

Atraktivni eksponat je nekdanja jugoslovanska diverzantska podmornica P-913 Zeta
V zadnjih letih zbuja kot eden najbolj atraktivnih eksponatov veliko zanimanja nekdanja jugoslovanska diverzantska podmornica P-913 Zeta. Obiskovalci si jo lahko ogledajo tudi odznotraj v okviru organiziranih vodenih ogledov njene notranjosti, kjer se seznanijo o težkih pogojih življenja in dela podmorničarjev pod morsko gladino.
»Obisk notranjosti podmornice odsvetujemo osebam z zdravstvenimi težavami in gibalnimi omejitvami. Za obisk notranjosti podmornice je potrebna predhodna rezervacija termina,« opozarja Lorena Iskra.

Dostop je prilagojen tudi invalidom
Dostop do muzejskih zbirk in razstav je v Parku vojaške zgodovine prilagojen tudi za invalide oz. osebe z gibalnimi omejitvami. Za dostop z invalidskim vozičkom je po kompleksu postavljenih več klančin, razstave v nadstropjih so dostopne z dvigalom, obiskovalci pa si lahko med ogledom izposodijo tudi en invalidski voziček.

Poleg domačih je veliko zanimanje tudi tujih gostov
Poleg domačih obiskovalcev predstavljajo pomemben delež letnega obiska tuji gostje, ki Park vojaške zgodovine vse pogosteje in v vedno večjem številu obiščejo tudi v času izven osrednje turistične sezone. Tuji gostje predstavljajo okvirno 30 % vseh muzejskih obiskovalcev, pri čemer prednjačijo zlasti gostje iz Italije, Nemčije, Hrvaške, Češke in Avstrije. Poleg obsežne zbirke vojaške tehnične dediščine jih ob obisku pritegne zlasti razstava o obdobju slovenskega osamosvajanju, o katerem so pogosto, kot priznavajo sami, pomanjkljivo informirani.