Odličen trik s sodo bikarbono, ki hitro odstrani vse madeže

Soda bikarbona odstrani tudi madeže. (foto: Freepik.com)

Soda bikarbona odlično odstrani madeže s perila in tekstila. Nekaj super nasvetov, kako odstraniti različne in trdovratne madeže, si lahko preberete v prispevku.

Soda bikarbona odstrani madeže, perilu povrne belino, ga še dodatno razkuži in osveži. Zaradi svoje kemijske sestave deluje tudi kot naravni detergent.

Če boste naslednjič, ko boste prali perilo v pralnem stroju, dodali med prašek še žličko sode bikarbone, boste s tem pripomogli, da bo perilo še mehkejše, bolj belo, barve bodo bolj izrazite in nekateri madeži bodo brez truda odpravljeni. Poleg tega pa bo soda bikarbona poskrbela tudi za pralni stroj in ga med pranjem še dodatno čistila.

Za točno določene težave s perilom, pa si preberite še nekaj nasvetov.


Soda bikarbona pomaga pri odstranjevanju madežev. (foto: Pixabay.com)

Beljenje oblačil
Če bi radi pobelili oblačila, nalijte v lavor vodo in dodajte približno za štiri žlice sode bikarbone, v takšno raztopino namočite oblačila, ki jih želite pobeliti in pustite, da se namakajo preko noči. Zjutraj oblačila operite v pralnem stroju kot običajno.

Odpravljanje neprijetnih vonjav
Včasih operemo oblačila in ko jih posušimo, ostaja neprijeten vonj. To se pogosto rado zgodi pri brisačah. Da bi preprečili neprijeten vonj opranih oblačil, naredite trik s sodo bikarbono. Zmešajte 4 litre vode in 200 gramov sode bikarbone in perilo, ki oddaja neprijeten vonj, potopite v takšno mešanico. Pustite preko noči, zjutraj pa operite v pralnem stroju. Oblačila bodo sveža in prijetno mehka ter dišeča.

Odpravljanje trdovratnih madežev
Za pripravo paste, s katero boste lahko odstranili večino madežev z oblačil, pa tudi z drugih predmetov, ki so narejeni iz tekstila (preproge, kavč, avtomobilski sedeži …), boste potrebovali eno žlico sode bikarbone in pol žličke vode. Zmešajte skupaj in naredite gosto pasto. Nato jo nanesite direktno na madež, dobro vtrite in pustite delovati toliko časa, da se popolnoma posuši. Nato vzemite ščetko ali krtačko in dobro zdrgnite. Operite še s toplo vodo in osušite.

Foto: Pixabay.com