Naredite sami: Učinkovita naravna zaščita proti klopom

Zaščitite se pred klopi. (foto: Pixabay.com)

Toplo vreme je na plano privabilo tudi klope, ki so že na preži na travnikih, na vrtu in v gozdu. Ustrezno se lahko pred njimi zaščitite z naravnim in enostavnim receptom. Pripravite zaščito proti klopom sami in jo imejte vedno pri roki.

Doma pripravljena zaščita je sestavljena iz sestavin, ki klopom zelo smrdijo, zato bodo pobegnili daleč stran. Je učinkovita, ker pa ne vsebuje dodatkov kemikalij, ima le to slabost, da jo je potrebno nanašati bolj pogosto. Če se torej odpravljate na daljši sprehod, če boste dlje časa preživeli na vrtu ali v gozdu, nesite pripravek kar s seboj in ga popršite po rokah in nogah vsako uro. Tako boste ustrezno zaščiteni.

Foto: Pixabay.com

Priprava naravnega sredstva proti klopom
Potrebovali boste 50 ml veliko stekleničko z razpršilom, 15 kapljiv eteričnega olja limonske trave, 10 kapljic sivke, 5 kapljic evkaliptusa in pet kapljic poprove mete. Vsa eterična olja dajte v stekleničko, nalijte še oljčno olje, da bo steklenička polna, dobro zaprite in pretresite.

Pripravek imejte v naravi vedno pri sebi in si ga vsake toliko razpršite po čevljih, nogah, rokah in okoli vratu. Odgnali boste klope, blizu pa vam ne bodo prišli niti komarji.