Ministrstvo poziva: Vzemite ostarele v domačo oskrbo

(foto: Freepik.com)

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti poziva svojce oskrbovancev v domovih za starejše, naj jih za čas epidemije vzamejo v domačo oskrbo, če je to mogoče. V domovih je z novim koronavirusom sicer okuženih 137 oskrbovancev in 30 zaposlenih, je danes pojasnila državna sekretarka na ministrstvu Mateja Ribič.

Predstavljamo si vašo stisko in vas razumemo, da vam mora biti v teh časih izredno težko. Naša prva skrb je, da so stanovalci v dobrih rokah in da jih zaščitimo,” je Ribičeva na novinarski konferenci sporočila svojcem oskrbovancev.

V domovih so zato sprejeli vrsto organizacijskih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. Spomnila je na prepoved obiskov in razkuževanje čevljev na vhodu. Zaposleni, ki jim ob prihodu merijo telesno temperaturo, na delo prihajajo z zamikom, da se ne srečujejo v garderobah. Vse pokretne stanovalce pa so pozvali, da ne odhajajo iz domov, saj bi lahko prenesli okužbo na ranljivejše oskrbovance, je naštela.

Foto: Pexels.com

Na ministrstvu se ob tem zavedajo tudi problema zaščitne opreme. “Zagotavljam, da jo vsi domovi, ki jo nujno potrebujejo, tudi dobijo,” je zatrdila državna sekretarka. Opreme, ki jo delijo na okoli tri dni, pa ne morejo dajati na zalogo, je opozorila.

Na ministrstvu so danes pozdravili torkov poziv direktorja Klinike Golnik Aleša Rozmana, naj družinski člani, ki to lahko storijo, pokretne stanovalce vzamejo v domačo oskrbo. Domovi so sedaj namreč polni, z nekaj sproščenimi kapacitetami pa bi lažje pripravili prostor za izolacijo in tako bolj učinkovito zajezili širjenje okužbe, je pojasnila.

Apeliramo na svojce, naj se tega lotijo z vso resnostjo in se ob tem zavedajo, da svojca v času epidemije ne bo mogoče sprejeti nazaj v dom,” je opozorila. Oskrbovancem domovi za starejše namreč predstavljajo njihov dom. Svojcem je zato svetovala, da se z njimi pogovorijo in razložijo, da doma za starejši ne zapuščajo samo za tri tedne, ampak lahko tudi za več tednov.

STA