KUHAJMO SKUPAJ: Skutni polpeti v paradižnikovi omaki

Skutni polpeti v paradižnikovi omaki (foto: Selma Bizjak)

Skutni polpeti v paradižnikovi omaki iz pečice, ki s svojim okusom navdušijo tudi vegetarijance. Njihov okus nas popelje od sladkosti skute do prijetne kisline paradižnikove omake.

Potrebujemo:
Za skutne polpete:

500 g nepasirane skute, 150 g belega kruha (od dneva ali dveh nazaj), 2 manjši jajci, 200 g ribanega parmezana (ljubitelji ovčjega sira lahko polovico količine parmezana zamenjajo z ovčjim sirom), sol, poper, šopek seskljanega svežega peteršilja

Za paradižnikovo omako:

500 g paradižnikove omake, (za recept omake kliknite na rdeče obarvano besedilo), 4 jušne žlice oljčnega olja

Potrebujemo še: lističe sveže bazilike

Priprava:

V skledi zamešamo skuto z jajci, soljo in poprom in šopkom sesekljanega peteršilja.
Dodamo riban sir in z žlico dobro premešamo.
Ko dobimo lepo kremasto zmes, postopoma dodajamo na majhne koščke natrgan bel kruh, ki pa mora biti star dan ali dva. Ne sme biti svež.
Z žlico dobro premešamo vse sestavine.
Količina kruha je okvirna. Pozorni moramo biti, da dobimo pravo konsistenco in homogenost mase. Prava je takrat, ko se lepo loči od sten sklede in ne pušča sledi.

V nepregorno posodo damo paradižnikovo omako, ki ji vmešamo 4 jušne žlice oljčnega olja.
Iz mase oblikujemo poljubno velike polpete in jih polagamo v paradižnikovo omako.

Posodo postavimo v predogreto pečico na 200 stopinj Celzija in jih pečemo 20 – 25 min, oziroma do lepe zlato rumene barve.

Skutne polpete v paradižnikovi omaki ponudimo mlačne, kot samostojno jed.
Postrežemo dekorirano s svežo baziliko.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.