KUHAJMO SKUPAJ: Pašta fižol

Pašta fižol (foto: Sladko slane brbončice/Selma Bizjak)

Pašta fižol je tradicionalna italijanska jed na žlico, enolončnica. Poleg pašte in fižola, ki sta stalnica, se njene sestavine deloma razlikujejo od pokrajine do pokrajine.

Potrebujemo:

600 g fižola (vrste Borlotti ali Cranberry oziroma našega Češnjevca), 1 krompir, 1 srednje velik korenček, 1 čebula, 2 stroka česna, šopek peteršilja, šopek zelene, 4 jušne žlice sesekljanih pelatov, 4 rezine kraškega pršuta, 30g skorje parmezana, 300 g manjših testenin, sol, poper, oljčno olje, voda.

Priprava:

  1. Fižol preberemo, operemo in pustimo namakati 12 ur. Jaz to najraje storim čez noč.
  2. Namočenemu fižolu zamenjamo vodo, solimo in ga skuhamo.
  3. Rezine pršuta zelo tanko sesekljamo.
  4. Pripravimo zelenjavo. Korenček drobno naribamo. Čebulo drobno sesekljamo. Krompir olupimo in ga grobo naribamo. Sesekljamo še peteršilj in zeleno. Česen stremo.
  5. V loncu segrejemo 4 žlice olja in na vročem najprej pocvremo pršut (1-2 minuti).
  6. Dodamo vso naribano, sesekljano in strto zelenjavo. Tudi to popražimo (5-6 minut).
  7. Dodamo sesekljane pelate, 400 g kuhanega fižola.
  8. Zalijemo z 2 l vode.
  9. Dodamo še skorjo parmezana.
  10. Pokrito kuhamo 40 minut, da fižol skoraj razpade.
  11. Odstranimo skorjo parmezana ter vsebino lonca spasiramo s paličnim mešalnikom.
  12. Zavremo in dodamo pašto. Kuhamo jo po navodilih proizvajalca.
  13. Po potrebi dolijemo vodo.
  14. Tik preden je kuhano vmešamo še 200 g kuhanega fižola.
  15. Po okusu solimo in popramo.
  16. Odstavimo s kuhališča in malo ohladimo.
  17. Na krožniku pokapljamo z oljčnim oljem in po želji posujemo z ribanim parmezanom.
  18. Postrežemo s hrustljavim kruhom.
Pašta fižol (foto: Selma Bizjak)

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z vami kuha Selma Bizjak.