KUHAJMO SKUPAJ: Jagodna marmelada z bezgovimi cvetovi

Jagodna marmelada z bezgovimi cvetki (foto: Selma Bizjak)

Jagodna marmelada z bezgovimi cvetki in rdečo pomarančo. Poseben okus, ko se prepleta jagoda in bezeg. Rdeča pomaranča pa ohrani svežino okusa.

Potrebujemo (za 8 manjših kozarčkov):
1 kg jagod (najbolje domačih), 2 manjši rdeči pomaranči, 5 jušnih žlic bezgovih cvetkov, 500 g želirnega sladkorja 2:1 Wiener Zucker

Jagode očistimo, operemo in narežemo na koščke. Sama imam raje malce večje koščke.

Damo jih v lonec z višjim robom. Dodamo ročno iztisnjen sok rdečih pomaranč. Z žlico nato izdolbemo še meso pomaranče. V lonec dodamo še želirni sladkor Wiener Zucker. Jaz sem izbrala 2:1, ker sem želela ohraniti okus sadja. V svoji ponudbi pa ima Wiener Zucker še različico želirnega sladkorja 3:1 in 1:1.

Sestavine v loncu premešamo z leseno žlico. Počakamo, da zavre. Takrat v lonec dodamo še bezgove cvetke. Nato med nenehnim mešanjem kuhamo 4-6 minut. Naredimo preizkus strjevanja.

Še vročo marmelado prelijemo v manjše kozarčke, ki smo jih predhodno sterilizirali. Kozarčke dobro zapremo. Obrnemo jih na pokrovček. Tako jih pustimo 10 minut, zatem jih spet postavimo pravilno. Pokrijemo jih s čisto krpo in pustimo, da se popolnoma ohladijo.

Hermetično zaprte kozarčke hranimo v temnem in hladnem prostoru. Odprtega pa v hladilniku.

Foto: Selma Bizjak

Več o meni

“V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana
kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne.

Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji.
S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami.

Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila.

Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!

Na Facebook-u pa sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z
ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27.000 članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjavo receptov.” Najdete nas tukaj.

Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Z Vami kuha Selma Bizjak.