Bi radi snežno belo perilo? Uporabite sodo bikarbono

S pomočjo sode bikarbone bo perilo spet belo. (foto: Pixabay.com)

Belo perilo ima to pomanjkljivost, da s časoma postaja vse bolj rumenkasto in izgublja svojo svežino. Če se vam to zgodi, vam ni potrebno kupovati belilnih sredstev, ki vsebujejo kemikalije, belino lahko perilu vrnete na povsem naraven način.

Za vas smo pripravili tri odlične nasvete, s katerim vam bo to tudi uspelo.

Sonce
Če vaše belo perilo postaja rumenkasto, potem že med pranjem v dozirni prostorček, kamor natresete prašek za perilo, natresite za eno jušno žlico sode bikarbone kar med prašek. Za toliko pa količinsko zmanjšajte prašek.

Ko se perilo opere, ga obesite na sonce. Kombinacija sode bikarbone in sonca bo vaše perilo pobelila, izginili pa bodo tudi madeži.

Limonov sok
Rumenkasto perilo, kateremu želite povrniti belino, pa lahko namočite tudi v limonovo kopel. Zmešajte deciliter limonovega soka in liter vroče vode. Potopite perilo in pustite vsaj eno uro, še najbolje pa je, če pustite kar čez noč. Nato perilo operite v pralnem stroju in posušite na soncu. Limona perilo pobeli, odstrani madeže in ga dobro razkuži.


Soda bikarbona pobeli perilo. (foto: Pixabay.com)

Alkoholni kis in soda bikarbona
Če menite, da nekoč belemu perilu ni več pomoči, pa lahko poskusite še tretji nasvet. Zmešajte skupaj deciliter alkoholnega kisa in deciliter sode bikarbone,. Mešanico pripravljajte počasi, saj zaradi kemijske reakcije pride do penjenja. Ko se umiri, mešanico zlijte k litru tople vode in v takšen pripravek namočite perilo, ki ga želite pobeliti. Pustite kar čez noč, zjutraj operite v pralnem stroju in posušite na soncu. Perilo bo belo.