Ali veste: Kako pogosto bi morali čistiti stanovanje?

Sami lahko pripravite odlično univerzalno čistilo . (foto: Freepik.com)

Kako pogosto sesate tla? Kako pogosto pomijete kuhinjske omarice, kopalnico in stranišče? Kako pogosto se lotite čiščenje oken? Preberite, kako pogosto bi morali čistiti svoj dom.

Temeljitega čiščenja stanovanja se najpogosteje lotevamo enkrat letno, v spomladanskem času. Če je dom čist in urejen, je tudi bivanje bolj prijetno in počutje zagotovo boljše.

Pa ste se kdaj vprašali, kako pogosto čiščenje je dovolj pogosto?
Odgovore smo našli na spletni strani LifePressMagazine, kjer pravijo, da bi morali določene stvari opravljati redno in vestno.

Pranje oblačil spada med opravila, ki jih je potrebno izvajati redno. Dovolj pogosto je, če izberete en dan v tednu in ga namenite pranju.

Sesanje ali pometanje tal je opravilo, ki je pri gospodinjah redno na urniku. Če v vašem gospodinjstvu ćivi več oseb, morda še pes ali mačka, je prav, če sesate tla vsak dan ali vsaj vsak drugi dan.

Pomivanje tal naj bo na urniku enkrat do dvakrat tedensko. Prav pa je tudi, da po stanovanju hodite v copatih.

Brisanje prahu – dovolj je, če se ga lotite enkrat tedensko.

Čiščenje kopalnice in stranišča je priporočljivo opravljati enkrat do dvakrat tedensko.
Pomivanje oken naj bo na urniku enkrat mesečno, pa bodo ves čas čista.

(foto: Pixabay.com)

Čiščenje vsaj dvakrat letno
Tepihe, oblazinjeno pohištvo, okrasni vzglavniki na kavču, copati za goste, zavese, okrasne prte in podobno očistite vsake tri do šest mesecev. Če pa imate v družini alergike, je prav, da se čiščenje naštetih stvari lotite še bolj pogosto.

Posteljnina in vzglavniki
Ne pozabite na posteljnino. Menjati bi jo morali na vsake štirinajst dni do tri tedne, pravijo strokovnjaki. Ob menjavi posteljnine pa je prav, če na sonce izpostavite vzglavnike, prešite odeje in volnene odeje. Tudi vzglavniki so danes že pralni, zato jih perite v pralnem stroju vsake pol leta.