5 najmočnejših rastlin, ki odženejo komarje stran

Sivka pomirja in lajša glavobol. (foto: Pixabay.com)

Nekatere rastline so čudovit okras vašemu domu, vrtu, balkonu ali terasi, imajo pa še eno odlično lastnost – odganjajo komarje in ostale insekte. Še je čas, da si jih omislite in zasadite v čim večjem številu ter letos brez nepovabljenih gostov uživate čudovite poletne večere na prostem.

Z zasaditvijo rastlin, ki odganjajo komarje in ostale insekte, se boste brez škodljivih kemikalij lahko zaščitili pred piki komarjev in ostalih žuželk. Njim smrdijo, nam pa dišijo in dajejo čudovit okras.

Katere so rastline, ki jih komarji ne marajo?

Sivka
Prva je zagotovo sivka, ki nam prijetno diši in oddaja čudovita eterična olja. A komarji je ne prenesejo in se je na daleč ognejo sploh v času, ko bujno cveti. Zasadite jo lahko v korita, lonce ali na vrt. Zasadite jo tudi tam, kjer se čez poletje največ zadržujete. Ko se boste zvečer usedli in opazovali sončni zahod, pa odtrgajte nekaj listkov sivke, jih zmečkajte v dlani in podrgnite po koži. Vonj sivke vas bo še dodatno ščitil pred nadležnimi insekti.

Žametnica, tagetes ali kadifa
Najpogosteje jo imenujemo tagetes, to je cvetoča roža, ki je popolnoma nezahtevna in uspeva povsod. Vsebuje eterična olja, ki s svojim vonjem ekspresno odganjajo komarje in ostale insekte daleč proč. Nasadite jih v korita, lončke in postavite zraven vrtne sedežne garniture, pa boste imeli mir.

Pelargonije
Pelargonije so dokaj pogost balkonski nasad, a le malo jih ve, da prav tako s svojim značilnim vonjem odganjajo insekte.

Rožmarin uspešno odganja komarje. (foto: Pixabay.com)

Rožmarin
Močna eterična olja rožmarina se širijo še daleč od rastline in odganjajo komarje. Imate ga lahko v stanovanju, pa tudi na terasi ali balkonu.

Bazilika
Bazilika je super začimba za poletne solate, obenem pa odganja s svojim pomirjujočim vonjem tudi nadležne komarje. Zasadite jo in imejte pri roki, ko boste pripravljali kosilo, zvečer pa vas bo zaščitila še pred insekti.