Kako speči kruh brez kvasa?

Sami lahko naredite domači kvas ali droži. (foto: Freepik.com)

Kruh lahko spečete sami doma četudi nimate pri roki kvasa. V prispevku si preberite postopek.

Če nimate kvasa, si lahko pomagate s sodo bikarbono ali pecilnim praškom. Kruh lahko spečete brez vzhajanja. Sestavine samo premešate, oblikujete v hlebček ali štruco, položite v ogreto pečico in spečete.

Za kruh brez kvasa boste potrebovali:

500 gramov moke (bele, ajdove, koruzne …)

4 dcl mleka (če želite, lahko uporabite tudi sojino, riževo, mandljevo …)

2 žlički sode bikarbone ali pecilnega praška

Žličko soli

Priprava:

Pekač, v katerem boste spekli kruh, namažite z maščobo in potresite z moko, ali pa ga obložite s peki papirjem. Pečico že prej segrejte na 200 stopinj Celzija.

V skledo dajte najprej moko, pomešano s soljo, naredite jamico in vanjo stresite sodo bikarbono ali pecilni prašek. Mleko pogrejte in ko bo toplo, ga vlijte v jamico. Nato na hitro zmešajte v testo, ki je precej redko.

Prestavite v pekač in pecite 30 do 40 minut oziroma tako dolgo, da bo skorjica lepo zapečena.

Polnozrnat hlebček brez kvasa

Brez kvasa pa lahko spečete tudi kruh iz polnovredne moke.

Za pripravo boste potrebovali:

500 gramov polnovredne moke

2 žlički sode bikarbone ali pecilnega praška

3 do 4 dcl mleka (če želite, lahko uporabite tudi sojino, riževo, mandljevo …)

1 dcl radenske (če boste dodali radensko, dodajte manj mleka)

Žličko olivnega olja.

Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija, nato pa najprej zmešajte moko, sol in naredite jamico. Vanjo vsujte sodo bikarbono ali pecilni prašek, dodajte oljčno olje in toplo mleko. Če želite, lahko dodate tudi radensko, da bo kruh bolj rahel.

Sestavine premešamo v testo, ki je precej redko.

Testo dajte v pomazan in pomokan pekač, lahko pa pekač obložite tudi s peki papirjem.

Pecite pol ure pri 200 stopinjah, nato pa še 15 minut pri 180 stopinjah.